välja uppfödare

Att välja uppfödare

Den knepiga biten från valet att bestämma sig för att bli med råtta till att faktiskt få hem råttorna är just från vem.

 

Nära eller distans?

Uppfödare är spridda över hela sveirge, och det gäller att inte haka upp sig avståndet.

Det är trots allt det minsta bekymmret även om det just nu låter som det största.

Förmodligen är du i Umeå inte så villig på att skapa kontakt med en uppfödare i Malmö vid första anblicken. Men det är just denna bit gällande avståndet du som köpare inte ska se dig blind på. Det finns många sidor både på forum samt på facebook som erbjuder sig att transportera djur åt andra. Vissa gånger krävs det lite ihoplappningar om de bara kör en bit av sträckan. Men med tålamod, förberedelse och planering är avstånden plötsligt bara en gata bort.

Råttuppfödare har sina konakter, även om de inte kan hjälpa dig att leta runt så kan de oftast komma med tips och råd om vart ni kan vända er.

Har ni en transport från malmö till örebro och en annan några dagar senare från örebro till umeå så kolla med din uppfödare, chansen finns att de känner någon i Örebro där råttorna kan övernatta.

Så se er omkring till flera och tänk inte avstånd.

 

Kemi

Att maila runt till flera uppfödare i landet istället för bara en kan ge dig en bra uppfattning om vilken uppfödare som också har liknande tankesätt som dig ang dina tänka råttor Men även så märker du kan skilja ut de seriösa från de oseriösa. För tyvärr så finns det väldigt mycket variation och den enda som kan skilja vilka som känns bra är du själv.

Genom att inte välja första bästa som har lediga bebisar eller närmaste uppfödare kan du som köpare få en större uppfattning om vad som också begärs av dig som köpare. Ställ frågor och svara genuint på de frågor som ges till dig. För frågor tillbaka kommer du få och genom de och svaren du själv ställt så ta dig en funderare om detta är uppfödaren du vill ha kontakt med i 1,2,3 år.

Uppfödare följer upp sina kullar nogrant samt regelbundet och förväntar sig lika mycket av dig som köpare som du av din uppfödare. Det ska vara en person du känner tillit till, trygghet att denne alltid kommer finnas och kan ge dig dom svaren du kommer snubbla löver allt eftersom dina råttor växer.

 

Köa

De allra flesta har långa köer, vissa följer turordning, vissa har system och andra väljer ut allt eftersom. Alla har sina system på hur det funkar men en bra baktanke är att vara ute i god tid och inte välja första bästa som har en kull.

Det är självklart väldigt otålig väntan när man väl har bestämt sig, men precis som hundar, katter, hästar etc så får man nästan räkna med att vänta tills rätt dyker upp. Den nya familjmedlemmen kommer inte jäktas fram för din skull utan nogrant väljas ut för uppfödarens och råttornas framtids skull.

Så börja leta i tid.

 

Slutsats

Nu är lite av den grundläggande tanken att hitta rätt uppfödare genomgången. Tänk lite som att du letar en framtida vän, en som ska finnas där för dig i vått och torrt, som kan guida dig när de känns tufft och skratta med dig på upptåg. Och alla vill vi ju ha trogna vänner vi trivs med i vår närhet.

Artikel av: Vintaz

Tänk på att det alltid finns undantag till allt. Detta är alltså generellt för varje råtta överlag som stämmer in på de flesta men alla råttor är individer.

Artikeln är skriven av personlig erfarenhet samt/eller efterforskningar. Vill du låna text ska den länkas hit, allt på sidan har copyright