välja råtta

Att välja råtta

 

Utseende

Oftast när man blir med råtta så har man en klar blick framför sig om utseende. Det är trots allt nåt alla måste för att ens kunna fantisera familjmedlemmen om man nu inte försöker göra den osynlig. Men en bra grundregel är att hålla den tanken öppen när man åker iväg för att hälsa på sina nya familjemedlemmar.

Allt för ofta så är det inte den där man sett och drömt om på google eller uppfödarens hemsida just den som skuttar fram och kurar ner sig i famnen din. För uppfödare så är råttornas val och välmående det som går i första hand. Väljer en råtta dig som sin nya familj så känn dig speciell, dom är kräsna och går inte efter ditt utseende, lukter eller behov, de väljer dig som en trygghet i att bli nya familjen.

 

Anvädningsområde

Innan de kommer hem och innan du börjar leta uppfödare så ta en funderare på vad du vill ha dina råttor till. Det finns många användningsområden och valet där gör också valet av uppfödare. Är det sällskap, utställning, agility etc eller kanske en blandning av allting.

Vad är övriga i familjen beredd på att lägga ner och vilja göra. Sällskap kan lika gärna även innebära emellanåt testa på lite olika mer för skoj skull än som tävling.

 

Ålder

Ja, bebisar är bedårande och du får vara med från start men det har också sina fördelar så som nackdelar. Att du kan forma dom och uppfostra så de passar i eran familj och era behov. Men det är inte alltid lätt, råttor har starka personligheter de tar med sig inte bara från föräldrar utan det kan vara flera generationer tillbaka. Nått som uppfödare inriktar sig på men även nåt som kanske inte märks eller vet om innan tonåren. För tonåren är inte alltid en dans på rosor alla gånger. Inte bebisar heller med all sin enerig och all nyfikenhet som de vill ha utlopp för me det kommer dom lätt undan med genom sina stora pepparkornsögon eller när de nöjd och trött somnar i din famn eller ihopkurad sådär sött som bara bebisar kan hos sin kompis..

Men efter tålamod, kärlek och fostran kommer man långt med.

 

Omplaceringar finns det tyvärr allt för gott om. Även om alla djur är lika mycket värda så är smågnagare tyvärr allt för ofta lite mer av slit och släng. Råttor har dessutom en risk att ägarens allergier blommar upp eller sätter fart som gör allt för många måste hitta nya hem. Även när familjerna inser hur mycket råttor faktiskt kräver jämfört med hamster eller möss så börjar letandet efter nytt hem.

Att få hem en vuxen eller tonåring skiljer sig ändå inte så mycket mer än storleken. Dom är väldigt anpassningsbara och väldigt tacksamma djur. Hanar kan emellanåt ha svårare för flytt ju äldre de blir. Detta sitter kvar sen deras vilda förfäder behövde nya revir och de agressiva också var de som överlevde bäst. Men det är nåt uppfödare jobbar hårt med och det är inte alls lika vanligt längre. Men som notis de förekommer.

Men genom att ta emot en omplacering eller fler så hjälper du också dessa till ett nytt hem med kärlek och uppmärksamhet de så väl förtjänar. Och de kommer tacka dig.

 

Just att rädda en råtta är nåt många använder som argument till att köpa från djuraffärer. Men det är en artikel i sig som du finner här.

 

Hälsa på eller inte..

Att hälsa på sin blivande familjemedlem är alltid att föredra för de flesta. Men många gånger så sätter avståndet stopp.

Ta denna tanke till uppfödarna du pratar med och söker. Vissa har det som krav medan andra inte har några problem alls. Det är bra att ta upp det redan i första mailet där ni beskriver era drömmar och förberedelser.

De flesta uppfödare har väldigt mycket kring sig, jobb, privatliv, råttorna ska underhållas, städas hos, aktiveras, familjen ska få sin del och sen sömn och övrig hobby och andra djur. När de har kullar så är det upp till 15 bebisar som ska socialiseras, fostras, fotas, de ska ha annan mat så som honan till dom och papperarbete svämmar över. Ha överseende med att det emellanåt tar tid att svara på mail.

Under tiden så fundera hur viktigt det är att hälsa på, är det en trevlig dagstripp för familjen eller blir det allt för långt. Hur viktigt är det att träffas innan och inte bara se bebisarna och föräldrarna men även se om det funkar bra mellan dig och uppfödaren. För sammarbetet mellan er kommer sträcka sig några år.

 

Artikel av: Vintaz

Tänk på att det alltid finns undantag till allt. Detta är alltså generellt för varje råtta överlag som stämmer in på de flesta men alla råttor är individer.

Artikeln är skriven av personlig erfarenhet samt/eller efterforskningar. Vill du låna text ska den länkas hit, allt på sidan har copyright