Kastrering

Kastrering - lättläst

Varför

 

Råttor kan ibland behöva kastreras av flera olika anledningar. Då operationer alltid medför en viss risk så ska man dock tänka sig för både en och två gånger innan man låter råttan genomgå det.Men det har i de allra flesta fall också varit värt det vid lyckade resultat. Jag har vart med om de flesta olika senarium, där kastreringen gått riktigt bra, där råttan ej klarat sig och där det inte gett resultat. Men även lyckade gånger då råttan helt enkelt ändå inte kan introduceras med andra eller bara vissa råttor. Allt är som alltid väldigt individuellt.

 

Här är några att vara eller icke vara angående kastrering

 

 

Hur

 

Vid själva ingreppen så avlägsnas testiklarna på råttan, själva ingreppet är enkelt och en rutin för veterinärerna

som utför det regelbundet på flera olika djur. De börjar med att söva råttan och ger den smärtstillande. Sen

kommer han rakas och steriltvättas för att unvika infektioner samt att bakterier kommer in i ingreppet.

Efter avlägsnandet av testiklarna kommer det sys ihop igen men i två lager. Dels det inre där de

använder tråd som absorberas av kroppen, det yttre varierar från veterinär till veterinär men överlag så brukar

just råttor få stygn som även där absorberas.

 

 

Det svåra men viktiga är hur det ska gå tillväga vid sövningen. Att hitta rätt veterinär är väsentligt för deras

kunskap om smågangare är oftast bristfällig. Det enklaste sättet är att kolla i grupper eller forum för råttor om

någon kan rekommendera en klinik i närheten av där du bor. Se till att de söver med gas och absolut inte

intravenöst.

 

Anledningen till detta är att råttor har svårt att ta sig ur narkosen om det är genom blodet. Det påverkar dom kraftigt och även ett lyckat ingrepp kan sluta olyckligt om narkosen är fel. Det är allt mer ofta narkosen som gör att råttor inte överlever en operation än själva ingreppet i sig då dom har svårt att vakna upp och det påverkar deras andning så andningen i värsta fall upphör även långt efter operationen är över.

Något du här också ska vara noga med är att råttan ska vara helt vaken när ni åker hem med den igen av just nämnda anledning.

 

 

Det finns andra alternativ till kirurgiska ingrepp. En så kallad kemisk kastrering sker med ett chip som råttan får. Det är ett hormoninplantat som avlägsnar hormonerna som påverkar råttans testiklar, i dessa fall så kommer testiklarna på råttan att minska drastiskt och gör det rätt enkelt att se om de slutat fungera då de återtar sin storlek igen. Det är till skillnad från kirurgiskt inte för livstid men finns i två olika styrkor som varierar från ett halvår till ett år så rådgör med din veterinär hur ni ska följa upp.

 

Det är dock lite mer av en chansning med kemiskt. Där spelar fler fakorer in och det är inte ett lika beprövat ingrepp som kirurgiskt här i sverige men blir mer och mer vanligt.

Kemiskt gör i de allra bästa fall exakt samma som en kirurgisk kastrering gör. I sämsta fall så kan råttan bli mer utåtagerande än innan. En risk som finns är att hormonerna den utsöndrar kan göra råttan mer ostabil ett tag de första veckorna innan det så småningom lugnar ner sig.

Det är ett alternativ för att se om en kirurgisk kastrering är ett alternativ längre fram.

 

 

När

 

Att veta när det är dags att kastrera kan vara svårt. Men ett direktiv är att när du försökt med allt och inget funkar så är det en sista utväg att ta.

 

Problem med burkompisar.

 

Har din råtta svårt i flocken och bråk uppstår regelbundet, här med regelbundet är individuellt men flertalet gånger i veckan är en grund att tänka. Du märker att han uppenbart har svårt för de andra i buren, bråken är med blodvite och hårt tumlande. Råttor, speciellt bebisar kan leka rätt rejält så hela buren skallrar så var säker på att det är aggressivt och inte bara bus och lek. Men det ska aldrig uppstå sår, blod och/eller att pälstussar flyger av.

Det är även nåt du får ta i beaktning att det sker kiv och tjafs om de tillkommit nya burkamrater under senaste tiden eller också om någon har gått bort i flocken kan detta uppstå.

 

Utseende och beteende

 

Det finns flera sätt att se det på dem också, detta ska dock inte tas med fet text då vissa råttor kan ha eller bete sig så även om de inte har några problem med andra, allt handlar om sunt förnuft.

Råttor med högt testosteron kan få en rätt fet päls,och även om du badar dem så återkommer det.

De stryker sig som en katt mot speciellt nya saker eller saker du tvättat/rengjort som du lagt in i buren eller hemmet, saker som inte luktar som dom själva kan vara väldigt stressande och uppretande.

Dom gillar inte att du kliar eller klappar över ryggen, eller håller handen för deras huvuden. Inget du ska dock testa eller försöka göra medvetet.

Stress är nåt som kan förvärra situationen så för deras bästa är det bra att unvika detta, märker du att de blir mer irriterad eller stressade när du städat rent buren så behåll nån hängmatta och lite gammalt strö för att bevara deras doft.

 

Har du andra flockar så tvätta händerna ordentligt innan du hanterar honom, doften av okänd råtta kan skapa mer aggression.

Försök att ta tag i problemet så fort som möjligt, går råttan med det för länge kan det bli ett invant beteende hos honom och svårare att få bort även med kastrering. Hitta lösningar som minskar stressen så gott det går.

 

 

Ensamråtta

 

Vissa råttor har helt enkelt inte den sociala biten som intresse. Dom varken kan, vill eller behöver den kontakten med andra råttor och när de för dom, tvingas in i en flock så kan agression uppstå. Att ha en råtta ensam kräver extremt mycket ansvar då han inte längre har samma kontakt och närhet med det sociala från flockkamrater och då är helt beroende av dig för den biten.

Men det kan vara värt att se om han blir bättre av att bo själv en tid, speciellt innan kastrering. Detta är dock aboslut inget som rekommenderas en längre tid med anledning av ovanstående anledning så en kastrering innan detta blir ett alternativ är att först föredra.

 

 

Det klickar inte/omplacera

 

Det kan kännas tufft när det inte en råtta lever upp till ens förväntningar. Men att omplacera en hane som har problem så gör du honom ingen tjänst. Att flytta en hane som redan har svårt för förändringar, andra dofter och råttor kan vara ren katastrof för honom. Att slitas från det han känner, kan och vet kan göra allt 10 ggr värre och sluta med att inte ens en kastrering funkar.

 

Det är kostsamt, och det kräver eftervård. Men att skicka iväg en råtta med problem ska vara väl genomtänkt och kolla alltid med uppfödaren om denne kan ta tillbaka honom i första hand, eller ge dig den råd som behövs. Även uppfödaren kan ha ett bra hem att ge honom för att minska risken att han skickas vidare åter igen.

 

 

Eftervård

 

Eftervården är minst lika viktig som rehabiliteringen. När han kommer hem från kastreringen så se till att

ha en ren och steril bur för ev sår ej ska bli infekterat. Städa den regelbundet och gärna hängmattor ofta.

Miljön runt om ska vara lugn och låt honom landa lite.

Ett ev operationssår om du vart kirurgisk kastrering ska vara helt läkt efter en vecka. Innan dess så ha en

regelbunden kontroll för att se så det inte blir rött, svullet eller irriterat.

Hormonerna har helt gått ur kroppen efter 6 veckor ungefär. Olika veterinärer säger olika saker men för att

vara helt säker vänta gärna tiden ur.

Att återinföra honom till flocken så tänk från grunden, ta det sakta och säkert. Tråklådan är ett säkert sätt

men gör det inte första tiden utan total bevakning.

 

 

Resultat

 

Första tiden så ska du inte ha för höga förhoppningar. Det tar tid för hormonerna att minska som också är de som är boven i dramat. Det är lätt att sitta att leta tecken på att han är helt återställd men ge det tid.

 

Allt eftersom hanen lugna ner sig och allt går som de ska kommer du märka en skillnad på en mer harmonisk råtta. Dofter kommer påverka honom mindre än innan och även om han kan vara skeptisk till andra råttor kan de likväl vara ett invant beteende till en början så åter igen handlar det om att ge det tid.

Råttor är smarta och minns mycket väl en flockmedlem och ev problem denne kan ha orsakat. Även dom kommer behöva tid att åter få in honom i flocken igen.

Går allt som det ska så kommer du ha en lugn och fin familjemedlem igen.

 

Nåt att tänka på när de gäller kastrater är att de kan bli lite för lugna och bekväma i sig, mat kan bli mer intressant samt att de lättare lägger på sig och detta är inte den bästa kombinationen för att hålla en råtta slim.

Håll koll på hullet och gör lite ändringar om det behövs.

Artikel av: Vintaz

Tänk på att det alltid finns undantag till allt. Detta är alltså generellt för varje råtta överlag som stämmer in på de flesta men alla råttor är individer.

Artikeln är skriven av personlig erfarenhet samt/eller efterforskningar. Vill du låna text ska den länkas hit, allt på sidan har copyright