inredning

Inredning

Inredningen

Tvättade pringelsrör kan vara en rolig leksak för lite yngre hanar eller honor av alla dess åldrar. De är roliga att springa runt i och gör sig bra till övergångarna i buren. Billiga fleecefiltar på Ö&B, Rusta eller IKEA man kan offra en slant för och göra egna lätta hängmattor.

Ikeas barnavdelning är en guldgruva när de gäller att hitta leksaker och föremål till råttor. Tänkt dock alltid på att råttor är gnagare när du köper saker så kolla materialet så de inte är skadligt eller att de kan fastna, gnaga sönder nåt som kan orsaka skada.

 

Grenar från fruktträd är utmärkta och bra redskap både för att kunna klättra runt och ta sig till de olika ställena i buren men även för att få gnaga lite på. Använd alltid obesprutade grenar och se till att få bort all ohyra först, antingen genom att ha dom i ugnen en stund eller plocka helst på vinterhalvåret.

Björk på sommaren är också nåt man kan ta in, samt grena från bärbuskar.

 

 

Buren

Buren ska vara rymlig och minsta måtten för 2 råttor är enligt rekommendationen 30 * 60 * 30 men råttor gillar höjder och det finns nu en mängd burar anpassade för större gnagare så som råttor och illrar som är vänlig mot plånboken men även fantastisk yta för råttorna att klättra och utforska på.

Många bygger även egna burar på tex omgjorda garderober eller vitrinskåp. Det är utmärkta men var beredd att dom kan behövas bytas ut också då trä snabbt börjar lukta och har stor risk att de blir gnagmärken på.

 

 

Bottenmaterial

Som bottenmaterial så kan du använda dig av asp-/al spån, kattströ som Toalätt.

Råttor är väldigt renliga djur, oftast så har dom ett favorithörn dit dom går och gör sina behov, där kan du lägga en hörnlåda eller t.ex. gammal

glassbytta och fylla med ett annan material än vad du har i övriga buren, snabbt lär sig råttorna att de gör sina behov där i och buren blir lättstädad. Samt att du kan börja flytta smått på lådan när dom lärt sig och ha den där den passar dig mer.

 

Rivna tidningar är perfekt att boa och mysa in sig i, samtidigt så får du bra användning av all reklam som trillar ner eller alla överblivna dagstidningar som annars bara tar upp plats.

 

En kort lista på vad du kan börja med att inreda buren.

 

1. Hängmattor (hur du gör egna finns här)

2. Plastkorgar att hänga på burväggen är utmärkta sovplatser.

3. Sputnik XL

4. Grenar.

5. Repstegar (tutorial finner du här)

6. Hyllor, kan du göra egna om de ej följer med av plastlock.

7. Hus

8. Toaletter, det finns att köpa hörntoaletter men är också enkla att göra själva av burkar.

9. Strölåda. Råttor behöver nåt att gräva i så har du inte fyllt botten så behöver dom en större låda.

10. Tunnlar.

11. 2-3 vattenflaskor

12. Matskål om du ej strömatar (länk hur du strömatar finner du här)

Artikel av: Vintaz

Tänk på att det alltid finns undantag till allt. Detta är alltså generellt för varje råtta överlag som stämmer in på de flesta men alla råttor är individer.

Artikeln är skriven av personlig erfarenhet samt/eller efterforskningar. Vill du låna text ska den länkas hit, allt på sidan har copyright