Foder

Foder

Vad de ska äta..

 

Torrfoder!

 

 

Råttor är allätare precis som vi är så de behöver allsidig kost.

Det dom ska ha fri tillgång till är torrfoder som man kan köpa färdig genom djuraffärer, i värsta fall kan du även använda dig av hamsterblandning.

Här finns det också lösvikt i olika former och en jag älskar heter DeLux, inte sett den någon annan stans tyvärr men eftersom de beställs in så kan ni kika. Den innehåller allt de råttorna behöver och inte en penny mer.

 

 

Det billigaste sättet är ju däremot att göra det själv från noll, det är också mest färskt men såklart så kräver de ju lite mer för stunden men det belönar sig sen.

Antingen kan man ta lösvikt på müsli och då har man även full kontroll av allt så råttorna inte får i sig något onödigt.

En enkel checklista på vad du kan handla på dig:

Müsli - som tidigare nämnt så kan man använda sig av lösvikt. Men du kan också ta färdigblandningar men då måste man komplettera med mer. Välj det mest ekologiska och med mycket frukt i.

Puffat ris - Många använder sig av puffat ris men jag brukar dock aldrig använda mig av det då de känns mest som en bukfyllnad.

Sädesslag - Dessa utgör en bra del i råttornas kost och fyller en hel del funktioner. Det finns 4 sädesslag du kan ha i åtanke, det är vete, korn, havre och råg. Dessa kan du hitta på olika sätt.

Frukt & grönt - Det billigaste är direkt från affären, där funkar även de billigaste märkena lika bra och du kan tjäna 100lappar på det. Köp torkad om du ska blanda i det i deras torrfoder, då blir det även lite roligare att äta precis som det är för oss när det är variation i maten. Men tänk på att fruktsocker är precis som de mesta sockret inte för bra i för stora mängder så håll det på låg nivå

 

 

Det finns vissa saker man kan ge mer som snacks eller ha väldigt lite av. Det är inte farligt men det är heller inte så nyttigt i större mängder.

 

Dessa är:

Nötter - nöter är feta även de som kan vara nyttiga fetter så blir det för mycket av det goda för små råttor. Man kan ge det som godis eller lite hjärngympa om du köper de med skalet på, då får de jobba mer och hålla sig sysselsatta.

Fröer - Precis som nötter är feta är också dessa och även här så är det oskalade som föredras med precis samma anledning som ovan.

 

 

Färskfoder!

 

 

Råttor behöver också färskfoder för att må bra och hålla sig friska och starka. Det är nog enklare att säga vad de inte ska äta än vad de ska äta men här är några riktlinjer på vad som är bra för dom.

 

Varje dag bör de ha något av dessa, antingen en gång om dagen eller om du delar upp det. Själv ger jag dom frukost och middag.

- Bröd, frukt, gröt, knäcke

- potatis, pasta, ris, grönsaker, frukter

- groddar, rotfrukter, barnmat

 

 

Sen får dom middag där jag brukar ge dom det jag själv äter. Dock när jag lagar maten lägger jag alltid undan de bitarna råttorna ska få och inte kryddar dom. Men se till så det inte blir för mycket. Detta ska de helst bara ha nån gång i veckan.

 

Kokt mat är enklast att smälta för oss, råttor är inget undantag. Mjölkprodukter ska man vara försiktig med, djur är ofta laktosintolerant då de har inte som människan utvecklat en tolerans mot det. Men man kan ge i väldigt små mängder och inte för ofta

 

- Yoghurt, grädde, ost, mjölk etc

- Kött, fisk, frukt, ägg

- Skaldjur

- Maskrosblad, groblad, klöver

 

 

Mat som både är bra och dåligt!

 

Choklad - I väldigt små mängder kan mörk choklad vara nyttigt till förkylda råttor. Men det i extremt små mängder, vid för mycket så kan råttan bli väldigt sjuk eller göra hanar sterila.

Chips - är precis som för oss väldigt väldigt onyttiga

Citrusfrukter - honor kan ta det i små mängder men inte hanar. Det är inget råttor behöver i överlag ändå

Juice - kan ges i små mängder till honorna. Men det är cancerframkallande så rekommenderas inte

Kalksten - Detta kan ge njurbesvär men undantaget är råttor som är dräktiga och behöver extra kalk men också om de har svårt att föda så kan de rädda liv, samt till råttor som växer.

Morötter - det kan ätas men med måtta bara i väldigt små mängder

Russin - även där är små mängder okej, men det väldigt små.

Spenat - nyttigt och farligt, sunt förnuft och små mängder så är det bra

Äggvita - binder vitaminer som råttorna behöver, men äggulan är däremot nyttig. Kokt ägg funkar däremot utmärkt

 

 

Vätska!

 

 

Färskt vatten är alltid fri tillgång till.

Jag brukar tänka som så att vattnet och skålen/flaskan ska alltid vara så pass ren att jag själv skulle kunna dricka ur den. Därför är de också bra att välja en mindre flaska/skål som du fyller på mer ofta istället för en stor som bara behövs fylla på då och då.

 

 

Te är något som råttorna kan gilla men också behöva. Rooiboos rött te är lika gott att dricka själv så som att ge dom lite ibland. Dock vid sidan om till färskt vatten. Det är rena nyttokicken för råttorna och det finns i olika smaker, någon smak passar nog även dina råttor.

De bör dock undvika kolsyrade drycker, råttor kan varken rapa eller spy så en mage full med luft för en som inte kan få upp det kan bli en smärtsam upplevelse för dom.

 

 

Vad de inte ska äta...

 

 

Undvik dessa!

 

 

Egentligen är detta enkelt, de som är ohälsosamt för oss, eller som vi inte får/bör äta ska inte råttorna ha. Deras kroppar är mindre, de lever kortare och det krävs mycket lite för de ska bli dåliga.

 

Alger - nu i sommar är de lätt att ta med sig även råttorna men tänk på att se till så de inte får i sig alger

Alkohol - de är små kroppar och även de minsta mängder kan bli så förödande att de kan dö

Banan - grön banan kan vara giftig för råttorna och ska absolut inte ges. Däremot mogen gul banan är okej i små mängder

Hö - det är inte bara dammigt och fullt med ohyra, det har absolut ingen funktion för råttorna. De är bättre att boa med strimlat papper

Hund-/kattmat - de innehåller massa som både är väldigt ohälsosamt för en råtta men också farligt t.e.x taurin.

Kryddad mat - kryddor även då salt är för mycket för en liten råttas mage

Jordnötter - innehåller skadliga ämnen för råttor i för stora mängder

Kaffe - Råttor är väldigt känsliga och det kan skada dem, även att de är beroendeframkallande

Lakrits - kan leda till förgiftning

Lutfisk - är rent av dödligt för råttor

Lök - kan leda till blodbrist hos råttorna, det gäller även tillagad

Mögel - all mögel är riktigt farligt, även mögel i ostar

Socker - är inte bra någonstans, så godis eller mat innehållande socker ska inte råttorna ha.

Saffran - ger svåra besvär i större mängder

 

 

 

Belöning...

 

 

Lördagsgodis!

 

 

Råttor så som vi älskar ju såklart att gotta till det ibland.

Men som alltid så är det att ge med måtta, som godis och inte som mat, eller belöning när ni lär dom trix

Vad råttor anser som godis är olika men lite tips är b.la

- ost

- ärtor

- färsk majs

- leverpastej

- räkor

- kyckling

- blodpudding

- små köttbitar

 

Artikel av: Vintaz

Tänk på att det alltid finns undantag till allt. Detta är alltså generellt för varje råtta överlag som stämmer in på de flesta men alla råttor är individer.

Artikeln är skriven av personlig erfarenhet samt/eller efterforskningar. Vill du låna text ska den länkas hit, allt på sidan har copyright