djuraffäruppfödare

Uppfödare eller djuraffär

Uppfödare eller djuraffär?

Att välja mellan att köpa av uppfödare eller av djuraffär kan för vissa vara ett enkelt svar men för andra är det en fråga som de behöver fundera länga utöver.

Så här kommer jag reda ut en del begrepp som förhoppningsvis kommer underlätta för det beslutet.

Ivern att gå från beslut till handling kan avgöra många öden för många liv, stora som små. Det gäller

att förstå hur denna effekt påverkar väldigt många. Att tänka sig det klassiska när du kastar en sten i

vattnet och ringar bildas, dessa ringar växer sig snabbt större och större.

Det är exakt samma med detta beslut. De små ringarna närmast dig kanske inte anses som någon

"big deal" men det är ringarna som växer till sig efter

dom som är viktiga att tänka på. Att tänka på helheten av det och se hela bilden, inte bara den lilla

detaljen av tavlan som attraherar.

När beslutet väl går från fundering till handling att äntligen införskaffa sig några nya familjemedlemmar

i form av råttor är det svårt att ha tålamod.

Att då välja djuraffär kan vara frestande och du har nog en kompis eller familjemedlem som köpt av

djuraffär och deras råtta var hur snäll, frisk och smart som helst.

Djuraffären

Den största anledningen att någon avråder är oftast att levande djur inte hör hemma på en affär. Lika självklart som det här i Sverige inte går att köpa katter eller hundar i affären är det inte lika självklart när det gäller smårdjur tyvärr även om deras värde inte borde göra någon skillnad.

I affärer handlar allt om inkomster och utgifter, det gäller alla företag du kan tänka dig och av helt logiska skäl vill alla gå plus i sin verksamhet.

Dom inriktar sig på ett ämne (i detta fall djur) och håller bra koll på vad som ger plus och vad som ger minus. Djurbebisar har alltid vart en enkel verksamhet att sälja även till de mest impulsiva personerna. Men även de kostar att ta in så där måste kostnaderna hållas nere.

För att köpa in så billigt som möjligt måste också återförsäljaren till djuraffären vara billig. Och hjulet är densamma där, att återförsäljaren vill tjäna pengar så denne i sin tur håller sina kostnader nere.

I detta led så kommer råttorna in som en produkt.

Många djuraffärer refererar sina kunder till att de köpt sina djur från en uppfödare. Dom ljuger dock inte men kvaliten på uppfödaren går däremot att disskutera. Det finns flera populära återförsäljare till djuraffärer, det är inte allt för ovanligt att de är från andra länder än sverige. Råttorna är här en vara, en produkt som ska kosta lite att tillverka men skapa pengar att ge säljaren.

En hona har inga restriktioner på hur många ungar hon kan få, direkt efter en kull kan hon löpa igen redan efter ett par dagar även om de nuvrande inte ens lärt sig se eller höra. Ju fler kullar hon kan få ju mer pengar kan hon generera. En råtta av denna typ är dock inte mcyket värd mer än några kronor så att om honan paras med sin bror, far eller farfar spelar ingen större roll. Det läggs inte heller någon energi att kolla upp temperamentet eller sjukdomar då avelsparet inte ens hinner komma till det stadiet där det går att utreda eller märkas.

De mest estetiska råttorna säljs sen vidare till djuraffärer, de som är mest attraktiva och lagomt små för att klara en resa, de kan lagmässigt skiljas från sin mor redan vid 3 veckors ålder utan några andra koncekvenser än för bebisarna själva.

Dessa grossister som föder upp råttor utan annan tanke än som föda eller djuraffärer har heller inte någon större utrymme för att fylla råttornas behov med klättermöjligheter, gnagarplatser, sovplatser etc. Jag har sett deras "burar" med egna ögon och talar här genom ren erfarenhet. Detta i sverige och på två olika ställen jag bevittnat det.

Dom bor i sina plastlådor, med galler som tak och pellets till mat. Mestadels för att spara plats för fler råttor. Istället för 4 st i en furet XL så kan de på samma utrymme ha 6-7 burar med en hona samt kull i varje. Även där bor gamla kullbebisar kvar som inte allt för sällan kan para sig med sina syskon.

Det är här du som köpare kommer in.

Du vill ha en, två, tre råttor och känner förtroende för djuraffären då de hjälpt dig innan eller kanske rent av utstrålar kunnighet. Många är väldigt kunniga så det ska man inte säga nåt om dock. Men de vill nu tjäna in de pengar de lagt ut på dessa råttor och lägger till några kronor på inköpspriset för att gå plus på sina "produkter"

Kanske är det även så att du inte alls tänkt köpa råttor över huvud taget. Men får då syn på dessa små med sina pepparkornsögon i för tråkiga/för små/ensamma i sina burar. Även lite äldre råttor kan finnas men man blir då ofta påmind om att dessa skickas tillbaka (som vi alla vet till ormmat) för att ersättas med nya små söta.

Du vill självklart då rädda dom från detta öde, eller rädda de små bebisarna och ge ett drägligt liv.

Tyvärr sätter du då helt omedveten flera andra råttors öde mot en kanske värre framtid, ekorrhjulet är igång. Djuraffären får pengar, som de tar de slantarna och köper in fler råttor då de märker att dessa ger ett plus i kassan. De kommer fler efter dig som vill ha råttor därifrån, eller vill rädda dom från ett annat öde.

=djuraffären får ännu mer pengar och ännu fler råttor köps in.

Det kan vara väldigt svårt, att gå ifrån den där lilla stackaren om kanske inte hade lika häftig teckning som de andra som köptes, eller var lite liten som de andra och således mindre söt och attraktiv. Men genom att låta hjärtat spricka lite och gå ifrån så kommer den råttan med sig rädda flera andra, kanske hundratals andra. Djuraffären får då dessa inte sålda, de går minus på det och tjänar inget på att sälja råttor så de tar förhoppningsvis då inte in fler i sin verksamhet.

Uppfödare

Här kommer jag prata om de uppfödare som har ett långsiktigt mål med sin uppfödning, som har vetskapen, kunskapen och tålamodet att tänka år framöver. Hur du vet, hittar eller väljer dessa är upp till dig, det står mer om det i artikeln Att välja uppfödare, så det går jag inte in på här.

Det kan kännas väldigt frustrerande att behöva ställa sig i kö hos en uppfödare med tanken att det kanske ändå inte blir din tur att få några råttor just därifrån. Det kan finnas många orsaker till det. Dels så kan honan gå tom, dvs att parningen inte tog sig som tänkt, det kan bli mindre bebisar än normalt eller att honan rent av olyckas. Det är den bittra sanningen att det kan gå illa vid förlossningen. Men även att de är många som köar och vissa har gjort det länge, eller vart köpare sen innan.

Så varför är detta värt det framför att gå till djuraffären och få nya familjemedlemmar direkt?

Varför ska du vänta månader kanske till och med år på att få hem dina råttor?

Förutom det jag berättat lite kort om hur djuraffärer köper in så är det lite samma här. Vilket vill du stödja

och hjälpa förbättra sitt arbete med råttan. Även här kommer du som köpare göra en stor roll för råttornas

framtid genom dina val du kommer göra.

När du köper från din uppfödare du valt så får du dels en dokumenterad bakgrund, en stamtavla, en påläst

uppfödare som kan svara på alla dina frågor om just dina råttor, som vet vad som gömmer sig och kan även

förbereda dig ifall nåt skulle dyka upp.

Du vet vilka sjukdomar som finns bakom, du kan få berättat för dig om föräldrar och mor-/farföräldrar etc

och där få en liten hint om vad det är för liten krabat du har.

Många har sina inrktingar och sin erfarenhet kan hjälpa dig att hitta just den där drömråttan du suckat efter.

Det kommer kosta mycket mer att köpa från en uppfödare som satsar på sina djurs framtid än från en

djuraffär.

Dels så läggs det ner väldigt mycket tid på varje enskilld individ i kullen, de ska förutom fostras av mamman

även fostras av sin människa för det sociala biten och hur de ska bete sig. Detta är också olika från individ

till individ för varje råtta men dom får en bra grund att börja med.

Hos uppfödare får dom små en sån bra start i livet de bara kan. De får näringsrik, varierad kost, burar som

de utvecklas och kan stärka det kognitiva i. En stark och bra bakgrund som stärker hela den svenska

råttstammen

Uppfödaren kommer att leta länge efter rätt hem till sina och inte ta första bästa eller låta dom flytta ut i det okända. De kommer följa upp om deras utveckling, sjukdomar och framsteg lika mycket som att kolla av så ni trivs med dom och ni kommer alltid veta att de har ett hem att komma till ifall nåt skulle hända så ni inte kan behålla dom.

Detta är inte heller några råttor som valts hur som helst om inget annat anges. Honan och hanen har valts ut av flera skäl som övervägts. Dom ska matcha varann i sin personlighet så de kompletterar varann, även att de kan utvveckas så nära det som uppfödaren letar efter som kan skilja sig rätt markant, vissa vill ha aktiva påhittiga råttor för agility, andra vill ha lugna, fundersamma för mysiga hemmakvällar etc, alla har sin inriktning. Men de ser även över sjukdomshistoriken bakom ska vara så det inte går bakåt i utvecklingen utan kan stärka det som finns. Men här är inga råttor perfekta.

Mycket av detta tar jag upp mer ingående i artikeln Att välja råtta om du vill lära dig mer.

Uppfödare som försöker med sitt yttersta att göra det bästa för varje enskilld individ, att planerar sina parningar och hela tiden jobbar på att förbättra finns det bra fler exempel på än vad du hittar i en djuraffär där råttorna säljs i andra och ibland tredje hand utan någon som helst kontroll på vart de är, hur de mår eller vad deras vattenring tagit dom vidare.

Hade grossisterna som tagit fram dessa råttor vart så mån om sina djur, eller djuraffärerna också för den delen så hade de också kollat upp det framtida arbetet med dom. Ta de lite mer större etablerade djuren som hästar eller hundar och jämför även där mellan seriösa och köksavlare. De syns och märks mer när de är grossister de handlar om men skadan är lika stor vilken djurart det än handlar om.

Artikel av: Vintaz

Tänk på att det alltid finns undantag till allt. Detta är alltså generellt för varje råtta överlag som stämmer in på de flesta men alla råttor är individer.

Artikeln är skriven av personlig erfarenhet samt/eller efterforskningar. Vill du låna text ska den länkas hit, allt på sidan har copyright