ålderdom

Den åldrande tamråttan - Lättläst

Alldeles för fort kommer tamråttan in i ålderdomen. Våra tamråttor blir ca 2 år, en del har lyxen att bli äldre än så men det är inget man ska ta för givet. I det vilda blir råttorna bara ca 1 år.

 

Det finns flera saker du bör tänka på när du har en äldre råtta..

 

 

Beteende

När råttan börjar närma sig ålderdomen börjar den också sakta ner. Precis som människor så blir den mer långsam, sover mer och med det finns det också risk att den lägger på sig vikt.

Den annars kanske äventyrliga råttan kan börja föredra att kela.

Det blir svårare att hålla sig ren när man är äldre, så se till att städa favoritsovplatsen lite extra och hjälp till att tvätta om det är ställen på kroppen som råttan inte är lika noga med längre.

 

Fysiken

Den äldre råttan kan också drabbas av bensvaghet. Det behöver inte märkas tydligt men det är ändå bra att anpassa buren om man ser att råttan mer och mer håller sig till ett ställe, t ex stannar på en och samma våning eller inte vill klättra lika mycket som förr.

Den kan även ha svårare att hålla värmen, om den samtidigt håller sig på botten så kanske inte kompisarna alltid är där och värmer råttan. Se till att det finns mjuka och varma tillbehör för råttan att bädda med.

Vid bensvaghet kan man hjälpa till med att hålla upp råttan så att den lättare kan tvätta sig med framtassarna.

När de saktar ner så nöts inte klorna på samma sätt längre, håll koll på om de behöver filas/klippas så råttan inte får obehag.

Tänk på att skilja på bensvaghet och förlamning som kan bero på sjukdom.

 

Buren

Att anpassa buren för den äldre råttan behöver inte vara större projekt än vad du gör det till. Underlätta klättrandet med att göra breda stabila ramper, som de lätt får fotfäste på. Råttor kan leva med svagare ben sålänge de inte släpar dem efter sig.

Placera ut maten på alla plan med tillgång till vatten så råttan inte behöver ta sig längre sträckor än vad den själv känner att den klarar för att få i sig föda och vätska.

Har du hängmattor så gör dem enkla att nå, se till att fallhöjden inte är för stor. Du kan också byta ut dem mot fler kojor på marknivå.

 

 

Födan

För äldre råttor ändras ämnesomsättningen ofta. Se till att ge extra näringsrik mat, och inte för fet. Dra ner på feta fröer och ersätta dem med mer proteinrik mat.

Skålen är även en sak man ska ha i åtanke, då en hög kant kan vara svår att ta sig över vissa gånger. En lägre och mer avlång matskål underlättar för dem att hitta sin favoritmat som förut.

 

 

Ett farväl

När råttan inte längre kan leva ett värdigt råttliv är det dags att låta den somna in. Vi önskar nog alla att detta sker hemma i lugn och ro med burkompisarna men sanningen är att det är en lyx som är få förunnat.

Blir dagarna en kamp att tvätta sig, äta, röra sig måste man se till råttans bästa.

De kan inte tala men de brukar visa när det är dags att gå vidare och det är vi som ägare som måste lyssna hur ont det än gör i hjärtat.

Detta är bara en ungefärlig uppskattning och ska inte tolkas exakt, allt är individuellt.

 

Men det kan ses som ett ungefärligt mått på råttans ålder i människoår.

Artikel av: Vintaz

Tänk på att det alltid finns undantag till allt. Detta är alltså generellt för varje råtta överlag som stämmer in på de flesta men alla råttor är individer.

Artikeln är skriven av personlig erfarenhet samt/eller efterforskningar. Vill du låna text ska den länkas hit, allt på sidan har copyright