Utv-1

Utvärdering från ägarna av Nyårskullen..

 

Utvärdering #1 för 2013

Elisabet skriver:

Hej

 

Waya mår prima! Hon har precis fått en ny kompis vilket hon hanterade jättebra, inga prblem alls. Annars är hon en riktigt busig tjej som älskar att gå på upptäcksfärder. Hon är dock fortfarande lite nervös och kan hoppa två meter upp i luften om hon blir skrämd men hon har ingra problem med att bli hanterad och kommer alltid springande när man lockar på henne med majspuffar. Du får lägga upp vad du vill av detta på din sida.

 

Mvh

Elisabet

_________________________________________________________________

 

Smullis skriver:

Hej!

 

Det har gått jättefint med Denzel!

I början när jag fick hem honom var han väldigt svår att hantera, gick knappt att hantera honom alls för han var så sprallig :P Kändes nästan som han var rädd då. Nu är han raka motsatsen och är en liten gosboll istället.

Jag har badat honom 2 gånger och båda gångerna har han varit lugn och fin. Han har aldrig bitit någon och är en väldigt bra flockkamrat till min andra råtta.

Ibland kan han dock hoppa till och bli lite nervig av att något rör sig utanför buren. Främst när han befinner sig på bottenvåningen i buren är han extra känslig för ljud och rörelser, varför vet jag inte.

 

Jag tycker att Denzel är rätt liten, men det kanske bara är jag :P Kompisen är rätt mycket större, bara något jag lagt märke till :)

Han har varit frisk, bara en liten förkylning och några småsår men det är allt. Jag misstänkte ohyra i början men jag vet inte om det bara var tillfälligtlligt eller inte, för innan jag fick medlet hade han slutat klia sig och prickarna på öronen var borta.

 

Man kan hantera honom hur som helst, han tillåter nästan all sorts hantering. Han blir dock osäker när någon annan än jag plockar upp honom, så jag är den enda som kan hantera honom.

 

Men jag älskar honom, han är en underbar råtta mot mig. Väldigt snäll och rar :)

 

_________________________________________________________________

 

Paulina skriver:

Hej!

Tycker det är kul att du bryr dig så mycket om hur det går för dom små skitråttorna :)

Från katoz har jag inte hört ett smack trots att jag skrivit till henne.

Jag hoppas det går bra att jag tar upp både Pippi från nyårskullen och Meg från rock-a-doodley kullen i samma mail?

 

Pippi då, Fortfarande inget nytt. Samma nyfikna Pippi. Vi hade visning på lägenheten i torsdags. Fick inte vara djur hemma då, så alla 4 råttor fick trängas i transportburen i några timmar hemma hos min mamma. Jag tog ut dom en stund en och en Pippi kände sig som hemma direkt. Ny miljö, nya lukter, en hysterisk tant (min mamma) som ska klämma och känna, inga problem :)

Hon är fortfarande sambons älsklingsråtta utav alla. Jag tycker mycket om henne också.

När hon är lös ute så kan man helt plötsligt känna en råtta hoppa på en. Det är inga små hopp hon gör heller. Men det är väldigt härligt för då känns det att hon tycker om en :)

Hon har inga problem med katterna eller hunden heller, dom står gärna nos mot nos med gallret mellan.

 

Meg då, hon är min lilla älsklingstjej. Jag kan inte sätta ord på varför. Hon är så jäkla lugn och fruktansvärt söt. Hon tar alltid dom lättaste vägarna, hon springer inte, eller hoppar långt. Hon gillar absolut inte katterna eller höga ljud.

Hon sitter gärna still på axeln om man sätter henne där (bäst är det om tröjan har en luva). Hon älskar fågelholken jag har i buren.

Jag tror hon är på gränsen till tjock också. Jag vill väl inte inse det. Men hon är faktiskt den tjockaste utav alla fyra, och lataste.

 

Sen med dammsugaren. Pippi och sen ena råttan från katoz Yoko blir tokiga. Dammsuger man vid buren så är dom där direkt. Det ser ju ut som om dom gillar den och verkar nyfikna. Den låter ju högt. Är det att dom gillar den eller gör råttor så pgs stress eller att dom inte tycker om den?

 

 

// Paulina

 

_________________________________________________________________

 

Hanna skriver:

Hejsan!

Lilla Leonardo "Leo" (originalnamn Inoli) har haft en lång stund av utveckling hittills. När han kom till oss så var han blyg, vilket senare gick över i måttlig aggressivitet. Vi provade att kastrera honom vid rätt ung ålder och det tog en bra stund för honom att få ur de inlärda beteendena, men nu har han utvecklats och blivit en nyfiken, snäll, förvisso fortfarande rätt osäker men lycklig råtta. Vi låter honom vara den speciella råtta han är på hans villkor nu!

 

I övrigt verkar han vara väldigt frisk rent fysiskt, han är lagom smal och atletiskt byggd, hoppar runt och springer hela tiden när han är ute :) Inga förkylningar eller andra åkommor, mycket bra immunförsvar. Med andra ord så är han lite speciell psykiskt, men frisk som en nötkärna fysiskt! Även om han var kullens lilla måndagsexemplar så fick han chansen att bli en glad råttpojke tillslut.

 

Hälsningar Hanna och Leo!

 

uppdatering:

Ja visst kan jag uppdatera lite!

 

Leo (Inoli) är en väldigt go grabb som har lätt för att mysa och plockas alltid med lätthet upp. Dock är han något reserverad/osäker vissa stunder och har råkat bita en gång, men det finns verkligen inget ont i honom. Leo är ganska nyttig av sig, sätter i sig massor av frukt och grönt och sprallar gärna runt. Hans fysiska hälsa är felfri! Har varit lite problem i flocken då han var något rädd för de större pojkarna men ingenting som har blivit allvarligt. Jag tycker sammanfattningsvis verkligen om honom, han är världens sötaste!

 

(Egen not: Leo kastrerades och verkar bli bättre och bättre)

_________________________________________________________________

 

Anna-Maria skriver:

 

Flux ( vintaz woyi) hon är väldigt försiktig av sig, väldigt ofta lugn. Men hon får lite bushumör i bland. Och oftast busar hon med en svart råtta jag har här hemma (ozzy), nu är de så att ozzy gillar inte att bli retad, så tyvärr har en bit av fluxs öra gått av. De är lite självförvållat då jag sett hur hon går fram långsamt och ska dra henne i pälsen. Fast hon blivit tillsagd av Ozzy flera ggr. Men annars är hon lugn och har inte så mycket spring i benen.

Men som jag skrivit förr så är hon väldigt pipig av sig, när man ska lyfta henne eller om någon annan råtta kommer för nära eller ska pilla på henne. Har märkt att när hon tvättar så tvättar hon väldigt hårdhänt så många råttor gnäller när hon ska tvätta. De har även jag kännt av när hon vill tvätta/torka mitt hår.

Hon är fortfarande ganska liten och väger mindre än dem andra ( men hon väger normalt)

Jag tror hon ser sämre än sin syster då hon sprungit in i saker några ggr och undviker att klättra, håller sig mer på marken.

 

Nero (Vintaz Gili) hon är bråkstake nr 1 ska alltid retas men bara med Ozzy och Nikki, mot syrran är hon snäll mot och skyddar. Nero retas mest men dem är vänner ändå. dem sover, äter, tvättar varandra och bryr sig om varandra.

Hon är väldigt muskelös och klättrar gärna och ska upp till högsta punkt och vill gärna testa hoppa från saker.

Hon är dock fortfarande lite blyg för mig men kommer fram efter en stund, kommer när man ropar. Nya ställen är hon väldigt skeptisk för men när hon väl sett hur dem andra springer runt och känner att de är ok så kommer hon gärna fram oxå.

 

 

 

Mvh, Anna

 

_________________________________________________________________