Flera arter

Svartråttan - Rattus rattus

Även kallad Takråtta, Skeppsråtta.

trots sitt namn så är inte alla svartråttor svarta, det finns även de med mer rödgrå aktig päls (egyptisk takråtta) eller de med vit mage (fruktråtta) som inte ska misstags för brunråttan. Dessa är de stamfädrar till svartråttan medan den svarta är mer den råttan som lärt sig leva nära människan.

Jämfört med tamråttan så har svartråttan betydligt längre svans, dess svans är ca 20 cm lång medan råttans kropp är ca 16 cm lång. Den har också större öron som inte är lika inbäddade i pälsens så som tamråttans är. Nosen är spetsigare och kroppen mer slank och smidigare. Svartråttan är också en riktigt bra klättrare, mycket mer alerta och aktiva. Vikten ligger på ca 80-300 g så mer än hälften av vad tamråttans vikt ligger på.

 

Svartråttan är nog mest känd från att vara värddjuret av pestloppan som orsakade den stora digerdöden men detta har ifrågasatts då man börjat forska i om den var luftburen och/eller artburen (dvs spreds bara mellan människa och människa)

 

 

Brunråttan - Rattus norvegicus

Brunråttan är den som vi genom selektiv avel från början av 1800 talet domesticerat och fått fram tamråttan. Den är alltså tamråttans kusin kan man säga. Trots sitt latinska namn så kommer inte råttan från Norge ursprungligen utan den härstammar från Östasien.

Brunråttan väger mellan 350-550 gram och är ca 25 cm lång om man inte räknar med svansen. Till skillnad från svartråttan så är brunråttan dålig klättrare men däremot så simmar och dyker den riktigt bra.

Det har diskuterats om att brunråttan är medvetna om sina egna tankar, dvs att dom kan fundera kring ett problem och klura ut flera tillvägagångssätt att kunna lösa problemet och komma fram till en slutsatts vilket som är bäst, något som tidigast bara hittats hos människor men detta har både bevisat vara sant så som osant genom vetenskapen.

Vanligast är brunråttan brun men med grå mage men det finns även svarta brunråttor.

 

 

Gambisk jättepåsråtta - cricetomys gambianus

GP råttor är relativt nya som husdjur och har således också alla de naturliga instinkterna kvar så det är ett tufft djur att ha hemma, blir den t.ex. rädd så blir den livrädd och gör du den arg så blir den riktigt förbannad. Det underlättar inte att den är ett enmansdjur heller, den de bestämmer sig för att gilla är också den personen som gäller för även om den är snäll och tillgiven mot dig kan den vara ett monster mot en annan.

Den väger mellan 1½-3 kg och till skillnad från tamråttor så föredrar den att leva ensam. Gp råttan har bara en färg dvs brunliknande men de kan variera mellan mörkare och ljusare.

Gp råttan är nattdjur och för ett fasligt liv om nätterna, den är envis som få och när den väl fått för sig något är det svårt att få den att tänka på annat. De blir mellan 5-7 år gamla och har kindpåsar som de kan samla på sig upp till 100ml.

De räknas fortfarande som zoodjur så de kräver 20kvm yta, regelbunden stimulering varje dag då de är väldigt intelligenta och de kräver att du inte är rädd om din inredning då de är en gnagare som kommer gnaga

 

 

Polynesisk råtta - rattus exulans

Polynesisk råtta eller Stillahavsråtta som den också kallas är den allra minsta i råttsläktet med sina 11-15 cm i storlek och nätta 40-80 g i vikt. De väger alltså som en 5 veckors tamråttunge.

den kommer ursprungligen från den Indonesiska ön Halmahera men idag finns arten i hela Sydostasien samt Polynesien där den är både sällskapsdjur samt matkälla.

Dess päls är alltid brun med stora öron och spetsig nos, svansen som är ungefär lika lång som kroppen är täckt av ringar.

Den är en dålig simmare till skillnad från tamråttan men däremot är den en god klättrare då mycket av dess mat finns i träden och är som mest aktiv vid gryningen.

 

 

Ökenråtta/Gerbil - gerbilinae

Gerbilen är egentligen en underart till alla gnagarna och innefattar en mängd olika arter inom det namnet. Dom flesta är dagaktiva och lever i torra varma miljöer då deras ursprung är Afrika eller Asien. Dom lever i 2-5 år men ibland även längre i fångenskap och är alltså en av de som blir äldst av de jag skriver upp på denna sida. Dom är flockdjur och behöver en liksinnade för att må bra psykiskt men även fysiskt. Den gerbil vi har i fångenskap är den mongoliska gerbilen